E-book DVM

Wil jij de liefde
van je leven vinden?

* ontvang gratis mini ebook

Yes DVM Ja, vertel mij hoe

Nee, ik kijk liever
nog even rond

Vul je email in
en ontvang
gratis het mini e-book
met 2 hoofdstukken

E-book DVM

Gratis MINI E-BOOK

Fuck ’t lijstje

10 Juni, 2017

`

Fuck ’t lijstje

 Het starten van een relatie, het hele datingproces is geen sollicitatiegesprek bij een bedrijf waarbij je eerst je cv stuurt met al je ervaringen, diploma’s etc. Natuurlijk is het wel fijn als je een beetje van dezelfde dingen houdt. Dat maakt het allemaal wat makkelijker en dat is praktisch gezien handiger maar geen garantie voor succes

Ken je haar? Die vriendin die al van tevoren weet dat ze niets moet hebben van mannen met een sikje onder de 40, maar juist wel op zoek naar een half-Franse kitesurfer met een IQ van boven de 150? Zij continu bezig is met ‘het lijstje’. Hij moet hier aan voldoen, hij moet daar aan voldoen, dit is wel goed, dit is bijna goed, dit is niks en dat gaat zo maar door. Ik zeg: fuck die lijstjes, gooi ze weg, begin er niet aan, zet het uit je hoofd, kansloos, het werkt niet.

En toch hebben heel veel singles een lijstje. Dat begrijp ik ook wel, want het geeft een bepaalde houvast. Het geeft je het idee dat iemand net zo is zoals jij bent en dan pas je bij elkaar. Althans, dat is wat je denkt.

Maar is dat ook zo? Past iemand bij je omdat hij voldoet aan de eisen van je lijstje? Ik denk het niet. Liefde heeft niets met een lijstje te maken. Liefde is een bepaald gevoel en dat begint niet met een lijstje. Je lijstje kan dan nog zo mooi zijn, maar je hebt er bar weinig aan in het echte leven.

Het echte leven en in dit geval het leven van de liefde is een interactie die ontstaat tussen twee personen door een bepaalde chemie die tussen die personen ontstaat. En dit is ook echt iets tussen die twee personen. Hoe vaak zie je niet twee mensen die je helemaal niet bij elkaar vindt passen? Toch hebben zij het helemaal leuk.

Laat ik een paar praktische voorbeelden geven. Op jouw lijstje staat het volgende wensenpakket: donker haar, sportief, humor, snowboarder, theater, lief en een beest in bed. Uiteindelijk kom je iemand tegen op wie je verliefd  wordt en die heeft het volgende: blond haar, sport niet (heeft een buikje, maar is niet erg, is lekker zacht), geen humor maar wel heel intelligent, houdt van zeilvakanties, geen theater wel naar klassieke concerten, is niet overdreven lief maar kan wel goed luisteren. De seks is matig (ander woord voor slecht). Jij hebt je verlangens, maar hij komt na 2 minuten klaar.

Dit kan dus en gebeurt ook heel veel. Wederzijds verlangen tussen twee personen heeft niks te maken met het afwerken van een lijstje. Ik weet dat er nu heel veel mensen zijn die het niet met me eens zijn. Je denkt misschien dat je de perfecte match hebt als je partner aan al jouw wensen voldoet. Mis! helaas, dat is dus niet zo.

Je kan het beter omdraaien: dat is juist precies waar het fout gaat. Jij hebt je mooie lijstje afgewerkt en alles klopt. Perfecte match, denk jij. Je gaat daten en je start een relatie. In het begin lopen sommige dingen al niet zo lekker maar dat veeg je van tafel want ‘jouw’ lijstje zegt je dat je de perfecte match hebt, dus je moet niet zo zeuren en gewoon een beetje je best doen. Dat is natuurlijk onzin, maar dat zit in je hoofd en je gaat jezelf verkeerd programmeren. Je programmeert jezelf die relatie in, alsof je het bij jezelf aan het promoten bent. Cognitieve dissonantie heet dat. Je bent het aan jezelf aan het verkopen, terwijl je weet dat het niet werkt. Daar ontvang je wel de signalen voor, maar omdat jouw perfecte lijstje zegt dat het wel werkt,  ga je tegenwerken en ben je alleen bezig om jezelf pijn te doen, want het werkt niet.

Dus gooi a.u.b. dat lijstje weg en begin er nooit meer aan. Fuck ’t lijstje.

 

 

Note # de rest van dit hoofdstuk zal gepubliceerd worden in mijn boek